Nederland is in de race voor de Hyperloop: een spannend nieuw concept voor het vervoer van goederen en personen met vliegtuigsnelheid. Op vrijdag 2 september maakte juryvoorzitter Mark Frequin van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de winnaar van de Dutch Hyperloop Challenge bekend: HyperQuest. Dit team bestaat uit drie scholieren van het Ashram College en de trotse vader van één van de scholieren. Zij bedachten maar liefst drie toepassingen voor hyperloop in Nederland: een organloop, een Hyperparc en een Knowledgeloop. De Dutch Hyperloop Challenge is een initiatief van Connekt, netwerk voor slimme, duurzame en sociale mobiliteit.

Mark Frequin is aangenaam verrast door de creativiteit van het winnende team: “Team HyperQuest bedacht bijzonder uiteenlopende toepassingen voor hyperloop. Van orgaantransport tot een hyperloop tussen twee pretparken, zodat het vervoer op zichzelf ook al een thrill wordt. Bovendien hadden ze goed nagedacht over hoe je met kleine pods voor organen kunt beginnen en dit kunt opschalen naar het vervoer van personen.”

De Dutch Hyperloop Challenge
Doel van de Challenge is het genereren van ideeën voor de toepassing van Hyperloop. Marije de Vreeze : “Succesvolle toepassing van de Hyperloop kan een grote impact hebben. Niet alleen in Nederland maar ook in Europa en de rest van de wereld. Stel je voor: in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Met de Hyperloop is dat mogelijk. Voorlopig is het nog toekomstmuziek, maar de Hyperloop zou zowel voor goederenvervoer als voor personenmobiliteit een grote vooruitgang kunnen betekenen. Met deze challenge wilden we mensen inspireren om na te denken hoe de Hyperloop de wereld kan veranderen.”

Finale Dutch Hyperloop Challenge
Op 2 september pitchten vier teams hun idee voor de beste toepassing van Hyperloop aan de jury in een volle zaal bij Connekt in Delft. Team HyperQuest was stomverbaasd dat ze hadden gewonnen. Elisa Zornig: “Meedoen was voor ons een oefening om te leren voor de universiteit en nu hebben we gewonnen. Dat is echt super cool!“ Ook vader Nico Zornig, Research Manager Sustainable Transport and Logistics bij TNO, en teamleden Roan en Jonne van der Voort zijn dolblij.

Tijdens het juryberaad namen Tim Houter, Team Captain van het Delft Hyperloop team, en Alan James, VP Worldwide Business Development bij Hyperloop One, de bezoekers mee in de toekomst van Hyperloop. Ook de Pod van het Delft Hyperloop team was door iedereen te bewonderen. Mars Geuze, jurylid en CTO bij Delft Hyperloop is erg enthousiast over het winnende idee: “Het mooie van dit idee is dat er gezocht is naar een methode om het hyperloop-concept met een relatief kleine investering te bewijzen, voordat er een grootschalig traject wordt gebouwd.”

De prijs: coaching door zakelijk dienstverlener CGI en Global Challenge
Team HyperQuest wint een reis naar Amerika. Bovendien wordt hun idee de Nederlandse inzending voor de Hyperloop One Global Challenge. Op 28 oktober sluit de inschrijving voor de Global Challenge. Tot die tijd wordt team HyperQuest ondersteund door CGI, ook sponsor en sparring partner van het Hyperloop team  Delft, en de jury om hun inzending te perfectioneren. In januari 2017 worden de Hyperloop One Global Challenge finalisten geselecteerd en in maart 2017 worden de 3 winnaars bekend gemaakt. Zij worden gezien als de projecten die de transformerende kracht van Hyperloop het best aantonen.

 

Heeft u de Grand Finale van de Dutch Hyperloop Challenge gemist?

U kunt de live-gestreamde beelden van de finale hieronder terugkijken:

Hierbij ook de reacties in een aantal interviews na de bekendmaking van de winnaar: